TOEREN

Parijs en omstreken

Begeef u een beetje verder dan Parijs en snuif de typische Franse cultuur op

Laat de grote 'Lichtstad' achter u en ontdek de ongeëvenaarde culturele rijkdom van Frankrijk.

Crécy-la-Chapelle

Met zijn bescheiden oorsprong in de 13e eeuw is de architectuur in deze gemeente in het Franse departement Seine-et-Marne overduidelijk middeleeuws. Wanneer u door de straten kuiert, ziet u al gauw overblijfselen die herinneren aan typische beroepen uit die tijd zoals leerlooien en hout bewerken. In deze oude vestingstad is veel van de middeleeuwse charme bewaard gebleven.

Door zijn aanlokkelijke bijnaam 'Het Venetië van Brie' trok de stad de voorbije jaren steeds meer bezoekers. Bovendien was Crécy-la-Chapelle ook een favoriete ontmoetingsplaats van bekende kunstenaars uit vroegere tijden zoals Toulouse-Lautrec, Corot en Servin. Het nabijgelegen en pittoreske La Vallée des Peintres is een populaire verblijfplaats voor wandelaars en gezinnen die niet in het dure Parijs willen overnachten. Bovendien bent u op een kwartiertje rijden in Disneyland Parijs.

Afstand: 48 km
Reistijd: 50 minuten

Fontainebleau

U wandelt niet elke dag in dezelfde vertrekken als de koninklijke familie! En dat is maar een van de vele redenen waarom een bezoek aan deze adembenemende residentie beslist de moeite waard is.

Hoewel volgens sommigen Versailles het absolute hoogtepunt is op het vlak van koninklijke pracht en praal, verkiezen we toch dit minder drukbezochte Franse pareltje. Het kasteel is volledig omgeven door perfect onderhouden tuinen met bloemen en weelderig groen. De fonteinen maken het plaatje compleet. In de buurt vindt u bovendien het immense en indrukwekkende Forêt de Fontainebleau, waar toeristen met zin voor avontuur hun hartje kunnen ophalen tijdens sportieve activiteiten zoals boulderen en boomklimmen.

Afstand: 68 km
Reistijd: 1 uur en 20 minuten

Giverny

Dit mooie dorpje aan de rechteroever van de Seine heeft zijn bekendheid vooral te danken aan een van Frankrijks bekendste inwoners. Toen Claude Monet het dorpje voor het eerst vanuit een treinwagon zag, was het liefde op het eerste gezicht. Hij bracht er 43 jaar van zijn leven door.

De voormalige woning van de kunstenaar en het museum voor impressionisme trekken vele toeristen, hoewel de archeologische vondsten uit het neolithische tijdperk het dorpje nu ook erg in trek maken bij liefhebbers van historische tijden. Hieruit blijkt duidelijk de grote rol die Normandië doorheen de geschiedenis heeft gespeeld. Doorheen de jaren blijft deze plek haar aantrekkingskracht behouden. Wie weet halen de lelievijvers ook de kunstenaar in u naar boven.

Afstand: 74 km
Reistijd: 1 uur en 25 minuten

Verzenay

Champagne doet ongetwijfeld denken aan een feestelijke avond vol verwennerij. Maar ook niet te versmaden is een uitstap naar het hart van deze streek die haar naam ontleende aan dit vloeibare lekkers.

U kunt er uw ogen goed de kost geven: van de opvallende gevels van de champagnehuizen in renaissancestijl, zoals Pommery bijvoorbeeld, tot de gewelfde kelders waar de flessen langzaam rijpen. Voor hen die deze geschiedenis minder boeit, kan een wandeling door de glooiende wijngaarden wellicht een mooi alternatief bieden. Of wat dacht u van een gratis degustatie? Niet zo veel verder kunt u de stad Reims bezoeken waar vele koningen werden gekroond in de indrukwekkende kathedraal van maar liefst 800 jaar oud.

Afstand: 145 km
Reistijd: 1 uur en 50 minuten

Amiens

Niemand minder dan de schrijver Jules Vernes was een inwoner van deze stad. Het rumoerige verleden van Amiens met revoluties, bezettingen en oorlogen zorgde ervoor dat het nu een van de meest kunstzinnige plaatsen van Frankrijk is. De stad telt vele avant-gardistische bezienswaardigheden, waaronder straatkunstrondleidingen die in de klokkentoren starten, musea voor hedendaagse kunst en geluid- en lichtshows in kerkgebouwen. Als u van het platteland houdt, zal het prachtige uitzicht over de Somme-rivier u zeker weten te bekoren. Ook bourgondiërs onder ons blijven niet op hun honger zitten dankzij de vele gastronomische restaurants die lokale gerechten bereiden.

Afstand: 145 km
Reistijd: 2 uur

KATHEDRAAL VAN AMIENS